Νερό: Το Α και το Ω στην διατροφή μας



Το νερό αποτελεί ένα από τα 6 βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας, και είναι το σημαντικότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει χωρίς τροφή αρκετές ημέρες, αλλά όχι χωρίς νερό.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του σωματικού μας βάρους οφείλεται στην ύπαρξη του νερού (60-70%), το οποίο αποτελεί και το διαλύτη μέσα στον οποίο οι υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες θα λειτουργήσουν, αν και το νερό επιτελεί έναν αριθμό διαφορετικών λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι σημαντικότερες λειτουργίες του συνοψίζονται παρακάτω:
  • Ενυδατώνει τους ιστούς του σώματος μας.
  • Απαραίτητο για την πρόσληψη, πέψη και απορρόφηση των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής διαφόρων εκκρίσεων, μετακίνησης κατά μήκους της πεπτικής οδού και αποβολής άχρηστων ουσιών.
  • Διατήρηση όγκων του αίματος και αιματοκρίτη, των εξωκυττάριων και ενδοκυττάριων όγκων των υγρών, τα οποία επηρεάζουν την ωσμωτικότητα των ιστών.
  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, μέσω του ιδρώτα.
  • Βοηθά την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βοηθώντας την μεταφορά και απέκκριση των κοπράνων από το γαστρεντερικό σύστημα.
  • Αποτελεί το μέσο εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι περισσότερες χημικές αντιδράσεις του οργανισμού.
  • Βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας (βλέπε 10 tips για την ενεργοποίση του μεταβολισμού σου). Το νερό συμμετέχει σε κάθε κυτταρική διαδικασία στο σώμα σας, και όταν είμαστε αφυδατωμένοι, όλα τα συστήματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά - συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού μας.


Ο ανθρώπινος οργανισμός απαιτεί αρκετό νερό για την αναπλήρωση των ημερήσιων απωλειών, μέσω της εφίδρωσης,της ούρησης και της αναπνοής. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε σημείο δίψας για να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε 2-3 λίτρα υγρών την ημέρα, διότι μια έλλειψη στον οργανισμό μας μόλις 2%, έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, ενδεχομένως και να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, σωματική εξάντληση.
Γι’ αυτό λοιπόν, τέτοιες ζεστές μέρες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να έχουμε πάντα μαζί μας κάποιο νερό ή χυμό φρούτων, για να παραμένουμε πάντα ενυδατωμένοι !
(Brown 2014) (Barasi 2007)


Βιβλιογραφία


Barasi, Mary E. Η διατροφή μας με μια ματιά. Blackwell, 2007.
Brown, Judith E. Nutrition throught the life cycle. 2014.

Διαιτολόγος,διατροφολόγος






Comments

Yoy can also read