Αρκούν οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι?

 



Η σταθεροποίηση και η ενδυνάμωση του κορμού μας δεν είναι κάτι που ανακαλύφθηκε την τελευταία δεκαετία. Η εκγύμναση στον χώρο των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων αλλάζει δραστικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διαφόρων νέων επιστημονικών μελετών που έρχονται στην επιφάνεια, καθώς και εξαιτίας της ανακάλυψης νέων αποτελεσματικότερων μέσων κατανόησης της βιομηχανικής του ανθρώπινου σώματος.

Σε γενικές γραμμές, η σωστή και ομοιόμορφη εκγύμναση όλων των αθλητών αποτελούσε και αποτελεί βασικό πυλώνα στον χώρο του αθλητισμού. Ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής, η ανάπτυξη ολοένα και περισσοτέρων μηχανημάτων απομόνωσης μυϊκών ομάδων, αλλά και η παραπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε σύγχυση όχι μόνο στους αθλητές, αλλά και στους προπονητές ατομικών και ομαδικών αθλημάτων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κομμάτι εκγύμνασης του κορμού, δηλαδή όλων αυτών των μυϊκών ομάδων σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης, άργησε αρκετά να δοθεί η απαραίτητη έμφαση με σκοπό την ομοιόμορφη εκγύμναση της περιοχής αυτής. Αυτό είχε ως βασική συνέπεια την εμφάνιση μυϊκών ανισορροπιών σε ολόκληρο το σώμα των αθλητών. Η εμμονή για εκγύμναση των κοιλιακών μυών (Κυρίως τον ορθό κοιλιακό) καθώς και των ραχιαίων, οδήγησε σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, η καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών αναγκών στον αθλητισμό και στην καθημερινότητα μας,  μας έχει βοηθήσει να προσαρμόσουμε την ενδυνάμωση του κορμού με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε περίστασης, και όχι με βάση ένα συγκεκριμένο προπονητικό μοτίβο.

Σωτηρίου Λευτέρης, Αθλητής, Cerified personal Trainer






 


Comments

Yoy can also read