Πως να επιλέξω το πρόγραμμα εκγύμνασης που μου ταιριάζει;

Αρχικά να πούμε πως ο ρόλος της εκγύμνασης στην καθημερινότητα μας είναι για να προετοιμάσει το σώμα μας για αυτήν.

Το πρώτο κριτήριο, λοιπόν για να επιλέξουμε κάποιο ή καποια προγράμματα εκγύμνασης είναι η υγεία μας,αφενός αν υπάρχει κάποιο μυοσκελετικό ή κάποιο άλλο θέμα υγείας, όπου πρώτα ενημερώνεστε από τον θεράποντα ιατρό σας ποιους τρόπους εκγύμνασης σας προτείνει βάση του ιατρικού σας ιστορικού, ενημερώνετε τον γυμναστή και αν χρειαστεί φέρνετε σε επαφή τον γιατρό σας και τον γυμναστής για τυχόν διευκρινήσεις.

Όπως είπαμε η εκγύμναση μας προετοιμάζει για την καθημερινότητα, το σώμα χρειάζεται να έχει κινητικότητα, ευλυγισία και να είναι δυνατό τόσο στο ερειστικό σύστημα (οστά, αρθρώσεις), όσο και στο μυϊκό σύστημα και να τονώνεται το καρδειαγγειακό σύστημα.

Αρα, λοιπόν μιλάμε για προγράμματα που αφορούν το καρδιοαναπνευστικό π.χ αερόβια μηχανήματα (διάδρομος, ποδήλατο, ελλειπτικό, πολεμικές τέχνες, χορός, αθλήματα κ.α) ,προγράμματα που έχουν σκοπό την καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία με καύση λίπους αλλά και για ολοσωματική ενδυνάμωση (cardio, body pump, total body, functional training κ.α). Το Crosfit είναι προπόνηση δύναμης, αντοχής και ταχυδύναμης βασισμένο σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Προπόνηση με βάρη έχουν ως σκοπό την ενδυνάμωση του μυϊκού, όσο και του ερειστικού συστήματος είναι η προπόνηση δύναμης που γίνεται στα ειδικά μηχανήματα του γυμναστηρίου που είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε με την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων αποφεύγονται οι τραυματισμοί, ως επίσης υπάρχουν τα ελεύθερα βάρη (δράμια, αλτήρες κ.α), χρειάζεται εξατομεικευμενό πρόγραμμα το οποίο θα διαμορφώνεται κατά διαστήματα, με την σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση του γυμναστή.

Τέλος, άφησα να σας ενημερώσω για τα εναλλακτικά προγράμματα εκγύμνασης, τα ολιστικά, είναι προπόνηση δύναμης εκτελούνται με το βάρος του σώματος αλλά και με εξοπλισμό π.χ λάστιχα, μπάλες κλπ, είναι ιδανικά για αρχάριους ως πολύ προχωρημένους ασκούμενους και αθλητές τόσο γιατί βοηθανε σε τραυματισμούς όσο και για την δυσκολία τους όταν γίνονται και στο ακροβατικό επίπεδο , έχουν ως σκοπό την διάταση, την ευλυγισία και την κινητικότητα των αρθρώσεων και των μυών βασιζόμενα σε μεθόδους και τεχνικές αναπνοών (Yoga- Aerial Yoga , Pilates- Mat- Props-Reformer κ.α, Stretching, ορθοσωμία).

Γνώμη μου είναι ότι όλα τα χρειάζεται το σώμα όπως μια ισορροπημένη διατροφή, τονίζω διατροφή και όχι δίαιτα. Προτείνω να προσπαθήσετε να παρακολουθήσετε προγράμματα που καλύπτουν τους στόχους και σας ευχαριστούν ως ψυχαγωγία, δεδομένου ότι οι ώρες που αφιερώνετε  για την εκγύμναση σας είναι ώρες που αφιερώνετε για την υγειά και για την φροντίδα σας, επίσης προτείνω να κάνετε το ίδιο είδος προπόνησης π.χ Total body με όσους περισσότερους προπονητές μπορείτε έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ότι αυτό το είδος άσκησης πέρα από ότι σας καλύπτει ή όχι στους στόχους σας αν σας ευχαριστεί, ο προπονητής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Συνοψίζοντας υγιής πληθυσμός μπορεί να δουλέψει όλα τα προγράμματα εκγύμνασης και καλό είναι να κάνει όσα περισσότερα είδη μπορεί πλην της περίπτωσης να μην σας ευχαριστεί κάποιο ειδος. Πληθυσμός με ιατρικό ιστορικό συμβουλεύετε τον θεράποντα ιατρό, ενημερώνει πάντα τον γυμναστή για το ιστορικό του και φέρνει σε επαφή τον γιατρό με τον γυμναστή.


Ειρήνη Σαμοθρακίτη, Yoga teacher RYT 200 ,
Fitness/pilates instructor. 

Comments

Yoy can also read