Έμφαση στο ταξίδι ή στον προορισμό?



Είναι το ταξίδι άραγε ή ο προορισμός το ζητούμενο μας σε μια νέα προσπάθεια που καταβάλουμε για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας ολοκληρωτικά?

Πολύ εύλογα θα ανέφερες τον προορισμό, αφού για αυτό ξεκινάς και την προσπάθεια σου. Χωρίς τα αποτελέσματα άλλωστε, πως θα καταλάβεις ότι εισέπραξες την ικανοποίηση και πέτυχες τον στόχο σου?
Στην συνέχεια, όταν πετύχεις τον στόχο που έχεις βάλει, θα ψάξεις για έναν καινούργιο. 
Θα προσπαθήσεις πολύ, και αφού τον πετύχεις και αυτόν, η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται για όλη σου τη ζωή. 

Τι γίνεται όμως με την διαδρομή?
Τι γίνεται με το υπέροχο αυτό ταξίδι προς την επίτευξη των απαιτητικών σου στόχων?

Θυσιάζεις τα πάντα στο πέρασμα σου μέχρι να πετύχεις τον σκοπό σου, ή μήπως δίνεις και λιγάκι έμφαση στην απόλαυση της διαδρομής, χωρίς να κλείνεις τα μάτια και να οδεύεις τυφλωμένος προς την επίτευξη?

Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται κάπου στη μέση.

Δεν έχει ουσία να απολαμβάνω μόνο την ζωή μου χωρίς να βάζω στόχους, ούτε να βάζω απαιτητικούς και σκληρούς στόχους, χωρίς να απολαμβάνω τη ζωή μου.

Ιδιαίτερα στο κομμάτι της γυμναστικής και της διατροφής, δεν έχει νόημα και αξία να μην υπάρχει ισορροπία. Γιατί όπου δεν υπάρχει ισορροπία, δεν υπάρχει και διάρκεια. Είναι απλό, αλλά δεν είναι εύκολο.
Όταν προσπαθώ με βία και απότομες αλλαγές να προσθέσω νέες υγιεινές συνήθειες στο πρόγραμμα μου, οδηγούμαι με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Γιατί οι αλλαγές αυτές δεν συμβάλουν έστω και λίγο στην απόλαυση της διαδρομής, αλλά στην γρήγορη και μανιώδη επίτευξη των νέων στόχων.

Για παράδειγμα, όταν βάζω στόχο να χάσω πολλά κιλά, αν ξεκινήσω απότομα να τρώω πολύ υγιεινά, να αποφεύγω όλες τις τροφές που έτρωγα μέχρι τώρα και να γυμνάζομαι καθημερινά, ο οργανισμός μου δεν θα αντέξει το σοκ και δεν θα μπορεί να απολαμβάνει άμεσα αυτά που του δίνω. Όχι γιατί δεν το θέλει ή γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί είναι απαραίτητο να περάσει από μια περίοδο προσαρμογής που θα μάθει να απολαμβάνει τις νέες αυτές συνήθειες. Και όταν αρχίζει να τις απολαμβάνει, θα δεις και τα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Γιαυτό και όταν ξεκινάμε μια προσπάθεια μας φαίνεται ακατόρθωτο ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά όσο περνάει ο καιρός, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά απολαμβάνοντας περισσότερο τις νέες μας συνήθειες. 

Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι να αποδεχτούμε ότι χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και υπομονή για να πετύχουμε οποιονδήποτε στόχο έχουμε θέσει. 
Μόνο έτσι θα αφήσουμε πίσω το άγχος της επίτευξης, και θα συγκεντρωθούμε και στην απόλαυση της διαδρομής.

Σωτηρίου Λευτέρης, Αθλητής
New healthier lifestyle Project

Comments

Yoy can also read