''Απο την ενεργό δράση στην κατάθλιψη''. Η ζωή ενός επαγγελματία αθλητή.



Δεν είναι λίγες οι φορές όπου έχουμε ακούσει περιπτώσεις επαγγελματιών αθλητών να οδηγούνται μετά το τέλος της καριέρας τους στην κατάθλιψη. Θα έλεγε κάποιος:  ''υπερβολές'', αλλά καθόλου υπερβολή δεν αποτελεί το γεγονός ότι για την πλειοψηφία των αθλητών, το στάδιο της μετάβασης από την ενεργό δράση στην απόσυρση, είναι το δυσκολότερο και το περισσότερο επίπονο στάδιο της ζωής τους.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες πίσω από αυτή την τεράστια απογοήτευση και το τεράστιο κενό που νιώθει ένας αθλητής σε αυτή τη φάση της ζωής τους. Ας το δούμε λοιπόν..

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό απαιτεί τρομερές θυσίες και τεράστια ψυχικά αποθέματα κατά την διάρκεια μιας επαγγελματικής καριέρας. Πολλές φορές, η μόνη απασχόληση ενός αθλητή μπορεί είναι η προπόνηση του, η διατροφή του και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σχετίζεται με την βελτίωση της απόδοσης του. 

Παρότι η κατεύθυνση αυτή αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη των μέγιστων επιδόσεων και αποτελεσμάτων, η μη ενασχόληση περιστασιακά με άλλου είδους δραστηριότητες καθώς και η μη αφιέρωση χρόνου σε χόμπι και συνήθειες που συμβάλουν σημαντικά στην προσωπική ανάπτυξη, έχουν ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση σε ορισμένους τομείς της ζωής του και την αποστασιοποίηση του από σημαντικές παραμέτρους της κοινωνικής του ζωής.

Με την πάροδο των χρόνων λοιπόν και με την έλευση της απόσυρσης του από την ενεργό δράση, ο αθλητής δεν είναι σε καμία περίπτωση προετοιμασμένος ψυχολογικά για να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια τεράστια αλλαγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγείται στην εσωστρέφεια, να μην μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει βαθιά τις αλλαγές στην ζωή του την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να οδηγείται αναπόφευκτα στην κατάθλιψη.

Πολλοί αθλητές αρκετά πριν το τέλος της καριέρας τους συμβουλεύονται ειδικούς ψυχολόγους ειδικευμένους στο κομμάτι αυτό και σχεδιάζουν αργά και προσεκτικά τα επόμενα βήματα της ζωής τους μετά το πέρας της επαγγελματικής τους καριέρας. Αναζητούν νέες δραστηριότητες και χόμπι και αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο στην προσωπική ανάπτυξη αλλά και στην βελτίωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Άρα λοιπόν, η όσο το δυνατόν γρηγορότερη συνειδητοποίηση των αιτιών που οδηγούν έναν επαγγελματία αθλητή στην απογοήτευση και στην κατάθλιψη μετά το τέλος της καριέρας του, θα τον οδηγήσουν στην λήψη των σωστών μέτρων αλλά και στην καλύτερη κατανομή του διαθέσιμου του χρόνου κατά την διάρκεια της καριέρας του.

*Γιατί άραγε είναι σημαντικό να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία και να βλέπουμε λιγότερο τηλεόραση?
Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί.
ΓΙΑΤΊ ΆΡΑΓΕ ΝΑ ΔΙΑΒΆΣΩ ΈΝΑ ΒΙΒΛΊΟ?


Σωτηρίου Λευτέρης,CPT
New healthier lifestyle Project
Facebook
Instagram




Comments

  1. Caesars welcomes players from Dominican Republic to Casino
    Caesars Entertainment, an 정읍 출장마사지 American gaming company 벳 인포 that was founded in 2004, has expanded its presence 광명 출장샵 in the 남양주 출장안마 Dominican Republic. The company 논산 출장샵 has been

    ReplyDelete

Post a Comment

Yoy can also read