Το ψωμί παχαίνει?


Πόσες φορές έχουμε συναντήσει περιπτώσεις ανθρώπων που στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος, μειώνουν την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουν καθημερινά?

Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. 
Χωρίς τους υδατάνθρακες θα ξεμέναμε από ενέργεια, αφού αποτελεί το βασικότερο ''καύσιμο'' του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι μύθοι και οι ανακρίβειες δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσης πληροφοριών μέσω του διαδικτύου. Πολλοί ''γκουρού'' του διαδικτύου προτείνουν δίχως ίχνος αμφιβολίας την μείωση της ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων με σκοπό την επίτευξη γρηγορότερης απώλειας σωματικού βάρους.
Είναι όμως βάσιμη μια τέτοια πληροφορία?

Δυστυχώς ή ευτυχώς όχι!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων αλλά, η επιλογή κακών πηγών υδατανθράκων. Με άλλα λόγια, ένας μέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται να κόψει το ψωμί από την διατροφή του για να δει αποτελέσματα, αλλά να βελτιώσει γενικότερα την ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει καθημερινά. Μπορεί να συνεχίσει την κατανάλωση ορισμένων υδατανθράκων που τον ευχαριστούν, στοχεύοντας πάντα στην αλλαγή των τροφών αυτών με υγιεινότερες σε βάθος χρόνου.

Άλλωστε η απώλεια σωματικού βάρους βασίζεται αναμφισβήτητα στο αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο. Επομένως αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνουμε αυτομάτως χάνουμε βάρος. Απώλεια βάρους δεν σημαίνει απαραίτητα απώλεια σωματικού λίπους, αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απαιτεί περισσότερη ανάλυση για να γίνει κατανοητό από όλους.

Δεν κατέχω την ιδιότητα του διαιτολόγου-διατροφολόγου για να εξηγήσω εκτενώς το όλο θέμα, αλλά σίγουρα, η δαιμονοποίηση των υδατανθράκων και ειδικότερα του ψωμιού, αποτελεί έναν από τους πιο εξαπλωμένους μύθους στον τομέα της διατροφής.

Μερικές υγιεινές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν κάποιες επιφανειακές και ανθυγιεινές τροφές είναι οι εξείς:
-Ψωμί 100% ολικής αλέσεως.
-Ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
-Περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
-Βρώμη από τα δημητριακά.
-Πατάτα-γλυκοπατάτα.

Σωτηρίου Λευτέρης,CPT
Founder of New healthier lifestyle project 

Comments

Yoy can also read