Ένα χρόνο χωρίς ελληνική τηλεόραση


Ήταν ακριβώς η ίδια εποχή, όταν πέρυσι αποφάσισα να εγκαταλείψω την τηλεόραση του σπιτιού μου για πάντα. 

Όχι ότι παρακολουθούσα καθημερινά, αλλά πίστευα ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα να καταφέρω να διαλέγω τι παρακολουθώ, και όχι να διαλέγουν για μένα.

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα αναρωτιούνται τον λόγο για τον οποίο αξίζει κάποιος να σταματήσει να παρακολουθεί ελληνική τηλεόραση, ή μάλλον, να το αποφύγει όσο μπορεί, απομακρύνοντας για αρχή την τηλεόραση του από το σπίτι. 

Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι η μη ύπαρξη νέων και υψηλής ποιότητας τηλεοπτικών εκπομπών, σειρών και ταινιών. Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγές φθίνουν και τα μπάτζετ μειώνονται , με αποτέλεσμα οι καναλάρχες να αναγκάζονται να παλεύουν για την διατήρηση του τηλεοπτικού τους κοινού με προγράμματα χαμηλής ποιότητας και με αύξηση των διαφημιστικών ''σποτ'' που προβάλλονται καθημερινά. 
Σήμερα μάλιστα, τα διαφημιστικά σποτ καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος του τηλεοπτικού χρόνου, σε σχέση με τα προγράμματα που προβάλλονται. 
Αυτό αποτελεί κάτι φυσιολογικό, αφού τα τηλεοπτικά κανάλια είναι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο στόχο την επιβίωση και το κέρδος τους, και δευτερευόντως την σωστή ενημέρωση και την ψυχαγωγία του κοινού.
Με άλλα λόγια, στο βωμό της τηλεθέασης και του κέρδους, δεν διστάζουν να προβάλουν ότι ''τους'' συμφέρει, και όχι ότι ''μας'' συμφέρει.

Παράλληλα,από την πλευρά του τηλεοπτικού κοινού, αξιολογώντας αντικειμενικά τα οφέλη και τις δυνατότητες που μπορεί να σου προσφέρει η ελληνική τηλεόραση, σίγουρα η πλάστιγγα γέρνει κατά της. 
-Τώρα θα με ρωτούσες, και τι πρόβλημα υπάρχει αν βλέπω κάθε βράδυ μια ώρα survivor και next top model?  
Φυσικά και δεν υπάρχει πρόβλημα, και ο καθένας μπορεί να βλέπει ότι πραγματικά θέλει.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αξιολογούμε κριτικά και αντικειμενικά το τι μας προσφέρει ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, και πόσο χρόνο και ενέργεια σπαταλάμε αντίστοιχα. 
Τις περισσότερες φορές μάλιστα,και εκεί κρύβεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, παρακολουθώντας ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα παρασυρόμαστε και χωρίς να το καταλαβαίνουμε αφήνουμε τον εαυτό μας ώρες ολόκληρες να περιπλανιέται από κανάλι σε κανάλι, χωρίς να παρακολουθούμε κάτι συγκεκριμένο και ουσιαστικό.

Πλέον, μέσω των φορητών υπολογιστών και των τάμπλετ, που όλοι λίγο πολύ διαθέτουμε, έχουμε πρόσβαση σε απεριόριστο υλικό, δίνοντας μας περισσότερες επιλογές, αλλά και την δυνατότητα να επιλέγουμε τι θα παρακολουθήσουμε με βάση τα ενδιαφέροντα μας, και όχι με βάση ένα στενό τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Ακόμη και όσο αναφορά την ενημέρωση, το διαδίκτιο μπορεί να σου προσφέρει μεγαλύτερη γκάμα επιλογών και πηγών, δίνοντας σου την ευκαιρία να τις αξιολογήσεις με βάση την νοοτροπία,τον τρόπο σκέψης και το υπόβαθρο σου.

Συμπερασματικά λοιπόν, ποτέ δεν θα πρότεινα να φύγουν άμεσα όλες οι τηλεοράσεις από τα σπίτια του καθένα μας.
Θα ήθελα απλά να δώσω λίγο τροφή για σκέψη, και να μοιραστώ και μια αντίθετη άποψη.

Σωτηρίου Λευτέρης, Αθλητής
New healthier lifestyle Project




Comments

Yoy can also read